danskflaggaThe Folded Space 2012 – 2013

Vi har under 2012 – 2013 ställt ut vårt pop up / artistbook – projekt The Folded Space i Danmark och Sverige.
The Folded Space har bl.a vistats på
Danske Grafikeres Hus, Köpenhamn,
Galleri Krets, Malmö,
Korridor 33, Köpenhamn &
Tjörnedala Konsthall, Baskemölla.

THE FOLDED SPACE
Lena Ignestam och Christina Bredahl Duelund, båda utbildade skulptörer på Det Konglige Danske Kunstakademi i Köpenhamn, har under en längre period arbetat med konstverk/ artistbooks i pop up – teknik utfört i papper. De har fler gemensamma utställningar bakom sig, och båda har varit har varit upptagna med att arbeta med animation och teckning, vid sidan av skulpturen.

Detta gav anledning till diskussion och undersökning av rörelse, dimension, platthet kontra rumslighet, vilket i sin tur ledde till att använda pop up – tekniken. Det blev ett slags fritt spelrum, med ett mer “lekande” tillvägagångssätt för att sammanföra dessa skillnader. Fascinationen ligger först och främst i att det till synes platta papperets yta med ett enkelt grepp kan utvecklas till tredimensionella skulpturala teckningar – via pop up-tekniken sätts teckningen i rörelse som en animation.

danskegrafikere-lena

Christina Bredahl Duelunds arbeten rör sig i hemmets och interiörens dynamik, ackompanjerade med egna dikter. Dikterna är sammansatta av slumpmässiga boktitlar som en samling uttalanden och ansatser till små fristående berättelser. Varje dikt är levandegjord av ett pop up – verk, som är inbunden separat som en bok med ett uppslag. Hon visar också 2 tecknade animationer: Sus och Fine Line.

Lena Ignestams verk visar oss runt i naturen, som allegorier för människors villkor och beteenden. Olika landskapsscenarios – klippor, grottor, skog, hav, vulkaner – med en eller flera gestalter som tar form, när man öppnar pop up-verken. Hon visar dessutom sin tecknade filmen Stromboli, inspirerad av den italienska filmen Stromboli av Roberto Rossellini, där Ingrid Bergman i slutscenerna vandrar runt i ett rykande vulkanlandskap.

OSKG2

Pop-upverken presenteras i montrar med ett specialgjort  software och mekanik som möjligör för besökarna att med ett enkelt tryck på en knapp, öppna och stänga de tredimensionella konstverken. Animationerna projiceras direkt på väggen.

Lenas popups
Christinas popups

Vi jobbar nu på ett nytt utställningsprojekt. Kontakta oss för mer information.

OSKG1